Medicinmisbrug slog Alexanders søster ihjel

Et årelangt medicinmisbrug tog, efter flere mislykkedes behandlingsforløb, livet af Marie-Louise. Hendes lillebror, Alexander, håber, at der kommer mere fokus på, hvor skadelige lægemidler kan være.

Billedet er taget fire uger før Marie-Louise gik bort. Hun blev 32 år. Foto: privat

Af: Sofie Wegger og Emilie Spring

Efter et årelangt medicinmisbrug døde Alexander Raahauge Kofoeds søster af et hjertestop. Nu sidder han her, to måneder efter, i sin lejlighed på anden sal. Han vrider sine hænder og synker en ekstra gang, mens han gør sig klar til at fortælle sin søsters historie.

I 12 år med op- og nedture var Marie-Louise Kofoed misbruger. Ikke med stoffer som kokain, hash eller amfetamin, men med lægemidler såsom smertestillende og angstdæmpende medicin.

Før misbruget var hun en helt almindelig pige ud af en søskendeflok på tre. Men i 2010 blev hun overfaldet og voldtaget, og her ændrede hendes verden sig. Efter overfaldet fik hun udskrevet sovemiddel, som skulle give hende ro til at sove efter den traumatiske oplevelse. Pillerne hjalp: hjernen blev slået fra, roen sænkede sig over hendes krop og alt føltes meget nemmere at håndtere.

”Den følelse, pillerne gav hende, tror jeg, hun har jagtet efterfølgende,” fortæller Alexander.

Dette var formentlig Marie-Louises første møde med benzodiazepiner, som er angstdæmpende medicin, der også bruges som sovemiddel. Det er samtidig yderst vanedannende.

En flugt fra hverdagen

I mange år røg hun ind og ud af misbruget. Hun brugte forskellige typer af piller som flugt fra tankemylder og hverdagens stress. Pillerne skaffede hun på det sorte marked, da ingen læger ville udskrive dem til hende længere. For hende var de nemlig altafgørende, og de var alt for lette at få fat i udenom lægen.

”Det er lige så nemt at få fat i lægemidler på gaden, som det er at finde en guldøl i Jomfru Ane Gade,” fortæller Alexander, der selv har haft et hashmisbrug og ved, hvor nemt der er at få fat i diverse stoffer.

Hun prøvede flere gange at komme misbruget til livs ved at henvende sig til behandlingscentre, men da ingen tvang hende til at være der, endte hun med at komme og gå, som det passede hende.

”Man skal virkelig være sej som misbruger for både at søge hjælp til sit misbrug samt for rent faktisk at tage hjælpen til sig, når man selv frit kan bestemme,” siger Alexander, der også har været igennem et behandlingsforløb.

Samtidig var det svært for behandlingscentrene at hjælpe Marie-Louise lige så effektivt, som de kunne hjælpe alkohol- og stofmisbrugere. De prøvede flere forskellige ting, men det hele var uden held.

Sund og rask udenpå

Udefra var der ingen fysiske tegn på Marie-Louises misbrug. Hun så sund og rask ud, men virkeligheden var en anden. Indeni tog hendes lever skade af de smertestillende piller, hun tog ved siden af benzodiazepinerne, som i forvejen gjorde hende døsig og uopmærksom.

Men i 2019 gik det galt. Leveren var ødelagt, og det blev for meget for hendes krop. Hendes hjerte gav op, og i 15 minutter lå hun død. Hendes daværende kæreste påbegyndte førstehjælp, indtil ambulancefolkene kom og kunne tage over. Hun overlevede, og parrets fælles datter kom til verden et års tid efter.

9. september 2022

Men hvad der skulle have været en øjenåbner for, hvor meget skade misbruget gjorde på hendes krop, endte i sidste ende med ikke at gøre nogen forskel. Trods advarsler fra læger, valgte hun at blive ved med at tage medicinen.

Efter 11 års misbrug er Alexander i dag stoffri. Foto: Sofie Wegger

I 2022 gav hendes hjerte igen op, men denne gang kunne hun ikke reddes. Hendes lille datter på halvandet år mistede sin mor, og Alexander mistede sin søster den 9. september 2022.

I dag sidder Alexander tilbage med sorg og frustration. Han ved godt, at hans søster i sidste ende selv var skyld i sin død, men alligevel ønsker han, at der kommer mere fokus på misbrug af lægemidler i Danmark.

”Jeg tror, at flere ville holde sig fra at selvmedicinere med stærk medicin, hvis de vidste, hvor voldsomt man kan blive påvirket af det. Min søster er et klart bevis på, at lægemidler kan ende med at ødelægge et helt liv, hvis man ikke passer på,” siger Alexander, som også gør opmærksom på, at bare fordi man har et misbrug, er det ikke ensbetydende med, at man skal dø af det. Man kan sagtens komme ud på den anden side, hvis bare man får den rigtige hjælp.